Mennyit ér a korrektúra?

A Lírának 12 millió forint maradt a zsebében – egy vesszőhiba miatt

Ahogy arról valószínűleg mindenki értesült, 2023 szeptemberében rekordbüntetést szabott ki az állam a Líra ellen, mert fóliázás nélkül hozta forgalomba a boltjaiban a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című könyvet, ráadásul az ifjúsági kötetek között kapott helyet, annak ellenére, hogy homoszexuális tartalommal bírnak.

A Líra fellebbezett a büntetés ellen, mivel a jogszabály így szól: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

A fenti formában azt jelenti a jogszabály, hogy ha elkülönítve helyezik ki a könyveket a polcokra, akkor csak zárt csomagolásban lévő kötetek kerülhetnek az olvasók elé. Azonban, ha nincs elkülönítve, akkor nem kell befóliázni, így nem követett el semmi jogelleneset a Líra.

A Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott az ügyben, és egyértelműen a Lírának adott igazat:
„a vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel.”

Azt, hogy népszerűsíti-e a könyv a homoszexualitást, nem is vizsgálták, hiszen a jogszabályban leírtak alapján a Líra nem követett el törvényszegést.

SZÜKSÉG VAN-E KORREKTÚRÁRA?

Többször hallottam már, hogy „én tudok helyesen írni”, „az általános iskolában ötös voltam nyelvtanból”, „miért fontos a helyesírás, akkor is megértik, mit akartam írni, ha hibásan írom”.

A jogszabályok alkotói szerintem már átgondolták, hogy szükség van-e korrektúrázásra, érdemes-e szakemberrel átnézetni a kezeink közül kikerülő szövegeket. Látható, hogy egy vessző hiánya is milyen jelentésbeli eltérést eredményezhet. Gondoljunk bele, hogy pl. egy szerződésnél, megállapodásnál milyen kalamajkát okozhat egy-egy helyesírási vagy nyelvhelyességi hiba!

MENNYIT ÉR A KORREKTÚRA?

Jelen esetben 12 millió forintot ért egyetlen vessző, ennyi lett volna a Líra büntetése, ha a Törvényszék az állam javára döntött volna.

Korábban Kótis Nikoletta kolléganőmmel egy kérdőíves felmérésben vizsgáltuk, hogy mennyire befolyásolják a helyesírási hibák a webshopos vásárlásokat. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a válaszadók nem szívesen rendelnek olyan webáruházból, ahol a szövegekben helyesírási, nyelvhelyességi hibák vannak, netán egyértelműen látszik, hogy fordítóprogrammal fordított szövegeket használtak. Ezek a shopok mekkora bevételtől esnek el nap mint nap?

Természetesen a fenti kutatás eredménye a közösségi médiában található bejegyzésekre, hirdetésekre is vonatkozik, hiszen az áruháztulajdonosok főként itt népszerűsítik a termékeiket. Egy-egy hirdetés ellenőrzése általában a 100 Ft-ot sem éri el, de egy poszt szövegének javítása is maximum 200–300 Ft-ba kerülne.

Vajon érdemes korrektorral ellenőriztetni a potenciális vásárlók elé kerülő, a bizalomépítést szolgáló szövegeket? Ez döntse el ön!

GROTESZK HELYZET

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a fenti esetről, egy vessző jelentőségéről az Index oldalán is hírt adtak, de ebben a cikkben is van egy vesszőhiba, bár jelen esetben ettől nem módosult a mondat jelentése. Ugye mindenki tudja, hogy az akkor szó elé vesszőt kell tenni?

SZEMLÉLETESEBBEN

Hogy még látványosabb legyen, mennyire fontos egy-egy vessző megléte, álljon itt egy szemléletes példa:

Scroll to Top