Írj helyesen, vagy lemaradsz!

2019. nov 27.

 88-12.jpg

Biztosan te is találkoztál már olyan termékleírásokkal vagy reklámokkal, amelyekben helyesírási hibák vagy elírások voltak. Ezek néha csak a figyelmetlenségnek tudhatók be, vagy azért sikerültek félre az irományok, mert éppen sietni kellett. Tehát nem biztos, hogy azért van helytelenül írva valami, mert az írója nem tud helyesen írni, egyszerűen csak melléütött a billentyűnek.

fulzsiros_sajt.jpg

Bizonyított tény, hogy az emberek nagy része azt olvassa második – és sokadik – olvasásra is, amit le szeretett volna írni, nem pedig azt, ami valójában a papíron vagy a monitoron szerepel. Ez pszichológia.

Akkor mit tehetünk, hogy a kezeink közül kikerülő írások mégis hibátlanok legyenek?

Az egyik – kicsit időigényesebb, de hosszú távon megtérülő – lehetőség, hogy megvesszük A magyar helyesírás szabályai legújabb, 12. kiadását, áttanulmányozzuk elejétől a végéig, és igyekszünk minden pontját alkalmazni írás közben.

helyesirasi_szabalyzat.jpg

Természetesen elütések még ekkor is keletkezhetnek, ezt már nehezebb kiszűrni. Annál is inkább, mert alkalmanként a helytelenül írt szavak is értelmes szavak, csupán a szövegkörnyezetbe nem illeszkednek. Ilyenkor lesz a fejletlenből fejetlen, a jogi tanszékből jógi tanszék, a női lélekből női lékek, az ivóvízből ívóvíz, a csikótból csíkot vagy a teljesből tejes. És a sort még folytathatnám, hiszen korrektúrázás és szerkesztés közben számtalan ilyen vicces elírással találkozom.

És akkor még mindig ott a kérdés, hogy hogyan lehet egy fontos szöveget, amit sokan fognak látni, hibátlanul leírni és közreadni?

kerdes.jpg

Tapasztalataim szerint erre születni kell. Az emberek nagy része mondatokat, szövegrészeket olvas és értelmez. És vannak azok, akik a betűket és a szavakat látják – természetesen közben a szöveget is értik. Akik ehhez az analitikusan olvasók táborához tartoznak, sokkal hamarabb észreveszik az elírásokat, valamint a helyesírási hibákat. Én is közéjük tartozom, ezért lettem korrektor.

Tehát ha fontos számodra, hogy megteremtsd és megtartsd a potenciális vásárlóid bizalmát, és nem csak annak a 12%-nak szeretnél értékesíteni, akiket nem zavarnak a helyesírási hibák, akkor érdemes megkeresni egy szakembert, aki éles szemmel és megfelelő szaktudással felvértezve pillanatok alatt kijavítja a szövegeidet.

A Helyesen magyarul csapata ebben is tud neked segíteni, rapid szolgáltatásunk keretében pedig akár egy órán belül vissza is küldjük az ellenőrzött dokumentumot.

Ha pedig szeretnéd kicsit megdolgoztatni az agytekervényeidet és humoros formában betekinteni a helyesírás rejtelmeibe, látogass el a Helyesen magyarul Facebook oldalára.

Ilyen feladványokkal találkozhatsz a Facebook oldalon:

oszi_szokereso.png

Scroll to Top